Editor de Bunuri

INFORMARE privind situația funcționării SEN în data de 13.02.2017

 

Astăzi 13.02.2017 Sistemul Electroenergetic Național (SEN) funcționează la parametrii normali, fără existența unor restricții sau aspecte care să caracterizeze o situație anormală. 

Consumul de energie este un consum obișnuit pentru această perioadă a anului, pentru o zi lucrătoare, în condițiile unor temperaturi scăzute la nivelul întregii țări. Sistemul beneficiază de rezerve suficiente de energie, atât pentru echilibrarea în timp real cât și pentru perioada următoare, în conformitate cu reglementările și procedurile operaționale în vigoare.

Soldul comercial al sistemului are valori orare cuprinse între 877 MW export și 555 MW import. Media soldului orar se situează la valoarea de 92 MW export. În această perioadă, pe parcursul unei zile, soldul sistemului se poate situa între limitele date de către capacitatea de interconexiune a rețelei, respectiv 1550 MW export, respectiv 2350 import.

Faptul că, în anumite intervale soldul SEN este de import (negativ) este o rezultantă a prețurilor energiei electrice la nivel regional, pe piețele specifice (inclusiv piața cuplată de energie Cehia – Slovacia – Ungaria – România). Conform mecanismelor de piață, în intervalele orare în care prețurile din România sunt mai mari decât cele din țările vecine are loc o creștere a fluxurilor comerciale de energie spre țara noastră, ceea ce conduce la o valoare rezultantă finală (soldul fizic) de import. În intervalele orare în care prețurile din România sunt mai mici decât cele din țările vecine, procesul comercial are tendința inversă, adică de export.


Editor de Bunuri

#hide the portlet