Asset Publisher

COMUNICAT DE PRESĂ Retrospectiva primelor 4 luni de mandat al Directoratului Transelectrica: 95% - procentul de realizare a planului de investiții, 119% - procentul de realizare a planului de mentenanță

COMUNICAT DE PRESĂ

 

22 mai 2019, București. Cu ocazia încheierii primelor 4 luni de mandat, Directoratul Companiei Transelectrica prezintă realizările din această perioadă:

  • 95% este procentul de realizare a planului de investiții în primele 3 luni ale anului 2019;
  • 119% este procentul de realizare a planului de mentenanță în primele 3 luni ale anului 2019;
  • 38 este numărul proiectelor de investiții accelerate în această perioadă a mandatului actualului Directorat al Transelectrica;
  • 6 este numărul de noi contracte de achiziții pentru modernizarea și retehnologizarea instalațiilor electrice;

Accelerarea lucrărilor de investiții, promovarea unor inițiative legislative cu impact esențial în activitatea companiei, urmărirea îndeaproape a proceselor de investiții și intervenția eficientă a echipei de management în derularea acestora, reașezarea politicii de resurse umane pe principiile funcționalității instituționale, inițierea de noi proiecte de investiții, precum și o foarte bună coordonare a echipelor de specialiști din Transelectrica, toate acestea sunt câteva dintre principalele obiectivele strategice atinse de actualul management al Companiei, în doar primele 4 luni de mandat.

"În această perioadă, ne-am concentrat eforturile pe acțiunile de eficientizare a Companiei, dar și pe monitorizarea extrem de atentă a tuturor lucrărilor de investiții, implicându-ne activ în toate proiectele derulate sau aflate în diferite etape: achiziție, autorizări, avizări sau execuție. Alături de întreaga echipă de management a Companiei, am pornit procesul de implementare a unui set de măsuri și a unui plan de eficientizare și reașezare a Companiei pe fundamente corecte, conforme cu principiile de administrare ale unei companii naționale de interes strategic cu profit reglementat. Urmează o perioadă de tranziție, iar în prezent, ne aflăm la finalul perioadei de reglementare și ne pregătim pentru noua perioadă de reglementare care va începe de la 1 ianuarie 2020, ANRE elaborând deja legislația adaptată acestui context. Așadar, este evident faptul că pentru Transelectrica 2019 va fi un an cu multe provocări și bineînțeles că vom continua ceea ce am început în urmă cu 6 luni, cu accent pe realizarea investițiilor. Astfel, la sfârșitul anului, Transelectrica va fi o companie mai puternică, mai eficientă și mai suplă, adaptată condițiilor specifice de business", a explicat Marius Dănuț CARAȘOL, Președinte al Directoratului Transelectrica. 

De asemenea, precizăm că, în primul trimestru al anului 2019, Directoratul Transelectrica a realizat obiectivele investiționale propuse la începutul mandatului, după cum urmează: planul de investiții a fost realizat în proporție de 95%, fiind încheiate 6 noi contracte de investiții, cu o valoare totală de 195 de milioane de lei, au fost urgentate 38 de proiecte de investiții, aflate în diferite faze de dezvoltare. În plus, alte 6 proiecte majore se află în etapa de pregătire a documentației pentru lansarea procedurii de achiziție, iar 11 proiecte sunt în proces de achiziție.

"După cinci luni în care am depus eforturi susținute alături de echipa de specialiști Transelectrica, săptămâna trecută am obținut aprobarea legii speciale pentru marile lucrări de infrastructură energetică. Această lege este vitală pentru ritmul realizării investițiilor Companiei Transelectrica, nu doar al proiectelor aflate în derulare, dar și al celor pe care urmează să le demarăm în perioada următoare - atât proiecte cu surse proprii de finanțare, cât și proiecte realizate din fonduri europene. Primul beneficiar al acestei legi va fi proiectul liniei de 400 kV Anina – Reșița, parte din Axul Banat de închidere a Inelului de 400 kV al României, pentru care am dat deja ordinul de reîncepere a lucrărilor. Acest proiect a stat blocat aproape un an de zile", a completat Marius Dănuț CARAȘOL.

Președintele Directoratului Transelectrica a mai subliniat faptul că printre prioritățile investiționale ale Companiei în următoarea perioadă se află închiderea Inelului de 400 kV al României, dar și realizarea Inelul de 400 kV al Capitalei. În prezent, ca urmare a condițiilor specifice de dezvoltare economică accelerată, Municipiul București și județul Ilfov ating împreună un consum de până la 15 % din consumul de energie electrică de la nivel național, reprezentând cea mai concentrată zonă de consum de energie electrică din țară. Creșterea consumului de energie electrică din ultimii ani, respectiv dezvoltarea prognozată pentru următorii ani, conduc la necesitatea dezvoltării infrastructurii rețelei electrice de transport a energiei electrice, aferentă Municipiului București. "În perioada imediat următoare, vom lansa pe platforma de achiziții publice SICAP, procedura de achiziție a unui studiu privind dezvoltarea rețelei electrice de alimentare a zonei metropolitane București, cu o perspectivă de timp de 10 ani. Totodată, ne propunem o nouă soluție de realizare a inelului de 400kV al Municipiului București, astfel: prin realizarea unei linii electrice de 400 kV de la stația electrică de transport București Sud la stația electrică Domnești, incluzând cu construirea unei stații noi de transport în zona de nord-est a Municipiului București, mai exact în localitățile Voluntari, Otopeni sau Tunari", a mai explicat Marius Dănuț CARAȘOL, Președinte al Directoratului Transelectrica. 

Un alt obiectiv al managementului CNTEE Transelectrica SA este accesarea fondurilor europene pentru proiectele investiționale ale Companiei. În acest sens, în luna martie, a fost aprobat în cadrul POIM proiectul de realizare a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Smârdan-Gutinaș, cu o finanțare nerambursabilă în valoare de peste 31 de milioane de euro. "Intenționăm să dezvoltăm în următoarea perioadă activitatea și procesele din cadrul Companiei dedicate accesării fondurilor europene nerambursabile", a completat Marius Dănuț CARAȘOL.


În concluzie, referitor la rezultatele financiare pozitive ale Companiei din primul trimestru, Președintele Directoratului Transelectrica a adăugat: "În condițiile unor costuri ridicate de CPT, am reușit să obținem un profit brut de aproape 40 de milioane de lei (38 de milioane de lei net), să ne îndeplinim programul de mentenanță 119% și programul de investiții 95%, consider că am debutat coerent în anul 2019, cu toți indicatorii unei proiecții de management serioase. Toate aceste rezultate le-am obținut alături de echipele de specialiști ai Transelectrica. Profesioniștii care zi de zi își aduc contribuția în dezvoltarea Companiei sunt aceiași, iar drumul lor spre performanță poate fi configurat corect doar de o echipă de management care înțelege și nevoile infrastructurii energetice a României, dar și nevoile și așteptările propriilor specialiști".

Începând cu data de 21 decembrie 2018, Directoratul Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA are următoarea componență: Marius Dănuț CARAȘOL, președinte, Constantin SARAGEA, membru; Claudia Gina ANASTASE, membru; Andreea Georgiana FLOREA, membru; Adrian SAVU, membru.


Asset Publisher

#hide the portlet