Editor de Bunuri

COMUNICAT DE PRESĂ. 50 de ani de la punerea în funcțiune a Stației de transformare Gutinaș

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a marcat astăzi, 26 septembrie 2017, împlinirea a 50 de ani de la punerea în funcțiune a Stației 400/220/110 kV Gutinaș, din județul Bacău, una dintre cele mai importante staţii din România care asigură alimentarea cu energie electrică a întregii zone de nord-est a țării.

Cu acest prilej, întreg Directoratul Companiei – doamna Corina Popescu, Președinte; doamna Andreea Florea, membru; domnul Florin Tătaru, membru; domnul Dan Valeriu Ardelean, membru; domnul Mircea-Toma Modran, membru – a fost alături angajații stației, cărora le-a transmis următorul mesaj:

Stația Gutinaș este una dintre cele mai reprezentative din România și este vitală pentru alimentarea cu energie electrică a Moldovei și, implicit pentru funcționarea Sistemului Energetic Național. În același timp, Stația Gutinaș reprezintă o lecție de tehnologie și istorie a energeticii, fiind modernizată și retehnologizată în mai multe etape în ultimii 10 ani. Le mulțumim angajaților stației pentru profesionalismul și devotamentul de care dau dovadă în fiecare zi pentru a păstra standardele ridicate!".

În cadrul evenimentului de la Gutinaș, au fost organizate o festivitate de premiere a foștilor și actualilor angajați ai stației, ca un semn de apreciere față de seniorii care au contribuit la construirea și dezvoltarea acesteia, și o vizită în stația de 220kV și în stația de 400kV.

Elemente de background

Staţia de 400 / 220 / 110 kV Gutinaş, amplasată în partea de sud a oraşului Oneşti, lângă satul cu acelaşi nume,  reprezintă unul din cele mai importante noduri energetice din cadrul Sistemului Energetic Naţional, principalul scop al funcţionării sale fiind acela de a asigura energia electrică  consumatorilor din zona Moldova, reprezentând astfel principala „poartă" energetică a Moldovei. Stația Gutinaș a fost pusă în funcțiune la data de 26 septembrie 1967, la tensiunea de 220 kV.

De-a lungul celor 50 de ani de existență, Staţia 400 / 220 / 110 kV Gutinaş a trecut prin diverse etape de funcţionare, dezvoltare şi modernizare, corelate cu procesul de evoluție a sistemului energetic naţional. 

În anul 2005, staţia 400/220/110 kV Gutinaş intră într-un proces amplu de retehnologizare, prin car se înlocuieşte atât echipamentul primar, cât şi cel secundar, modificându-se totodată şi schema de funcţionare a celor trei staţii. În cadrul aceluiaşi proiect, se realizează sistemul SCADA pentru teleconducerea întregii staţii, atât de la nivel local, cât şi de la nivel DET, DEN şi Centru de Telecomanda si Supraveghere Instalatii (CTSI) Bacău prin intermediul sistemelor de comanda control MICROSCADA şi PACIS.

În anul 2007, începe retehnologizarea staţiei 110 kV Gutinaş cu modernizarea celor două celule 110 kV AT3 si AT4 şi continuă începând cu 2008 prin retragerea din exploatare a unei părţi din substaţia 110 kV A şi prin eliberarea terenului adiacent acesteia cu demolarea echipamentelor aferente staţiei 220 kV vechi. Schema primara a statiei 110 kV se simplifică astfel că cele două semistaţii vechi devin o singură staţie cu o bară colectoare simpla secţionată printr-o cuplă longitudinală. Datorită noii sale poziţii , legătura dintre celulele retehnologizate 110 kV şi autotransformatoarele AT3 şi AT4 şi stâlpii terminali ai LEA 110 kV se realizează prin cablu de 110 kV cu excepţia LEA 110 kV Chimic T1.

Întregul proces de retehnologizare se încheie la data de 18.03.2010, moment în care toate instalaţiile aferente staţiei 400/220/110 kV Gutinaş erau modernizate şi cu capacitatea integrată de a fi teleconduse.

 

Biroul de Reprezentare, Relații Publice și Relații cu Mass-Media

 


Editor de Bunuri

#hide the portlet