Editor de Bunuri

Comunicat de presa - precizari privind eveniment Unitatea 1 CNE Cernavoda

În urma apariției în mass-media a informației potrivit căreia Unitatea 1 de la CNE Cernavodă "a fost deconectată marţi, la ora 15:37, de la Sistemul Energetic Naţional (SEN) în urma unei defecţiuni apărute din cauza vremii nefavorabile și a avarierii liniei de evacuare putere de 400 kV în SEN", precizăm următoarele:

Staţia 400 kV Cernavodă este racordată la Reţeaua Electrică de Transport prin intermediul a cinci linii electrice aeriene de înaltă tensiune de 400 kV şi a fost proiectată pentru evacuarea în condiţii de siguranţă în Sistemul Electroenergetic Naţional a energiei electrice produse de către Unităţile 1 şi 2 CNE Cernavodă.

În data de 08.11.2016 la ora 15:37, ca urmare a unor condiţii meteo nevaforabile caracterizate prin intensificări de vânt cu aspect de vijelie şi ploaie în zonă, a avut loc un defect trecător pe una din cele cinci linii de evacuare, respectiv pe LEA 400 kV Gura Ialomiţei – Cernavodă circ. 2, eliminat rapid şi corect de instalaţiile de protecţie din capetele liniei. Dupa eliminarea defectului, linia a continuat funcționarea normală și fără a afecta capacitatea de evacuare a puterii din CNE Cernavodă.

Din informațiile operative, transmise de către personalul de comandă operativă al Unității 1 CNE Cernavodă, declanşarea de la SEN a Unităţii 1 CNE Cernavodă s-a produs ca urmare a declansarii turbinei de la sistemul de excitatie sau/şi protecţie generator aferent U1 CNE Cernavodă, în momentul apariției defectului trecător de pe linia de 400 kV.

Ȋn conformitate cu procedurile specifice va avea loc o întâlnire tehnică comună Transelectrica - CNE Cernavodă pentru analiza detaliată a cauzelor producerii evenimentului şi stabilirea măsurilor ce se impun pentru prevenirea unor evenimente similare.

Menționăm că C.N.T.E.E. Transelectrica S.A., este preocupată permanent de creșterea siguranței în funcționare a instalaţiilor din SEN, și în mod special în cele aferente zonei de rețea adiacentă centralei nucleare de la Cernavodă, fiind consecventă strategiei de modernizare a liniilor și stațiilor electrice din RET, continuând procesul de realizare a obiectivelor asumate prin planul de dezvoltare a RET pe termen mediu și lung.


Editor de Bunuri

#hide the portlet