Editor de Bunuri

București, 13 noiembrie 2019

COMUNICAT DE PRESĂ

Proiectul „Linia interna dintre Cernavodă și Stâlpu" este primul proiect de interes comun derulat de CNTEE Transelectrica SA, care a primit finanțare europeană în sumă de maxim 27 de milioane de euro în cadrul mecanismului CEF. Acesta are următoarele componente:

• Linia Electrică Aeriană (LEA) 400 kV d.c. Cernavodă-Stâlpu ;
  • Stația 400 kV Stâlpu;
  • Extinderea Stației 400 kV Cernavodă;
  • Extinderea Stației 400 kV Gura Ialomiţei.

În urma derularii procedurilor de achiziție, Transelectrica a semnat contracte de execuție pentru 3 dintre cele 4 componente ale proiectului, respectiv pentru LEA 400 kV Cernavodă - Stâlpu (contract 919/30.10.2019, în valoare de 287 de milioane de lei), Stația 400 kV Stâlpu (contract 920/31.10.2019, în valoare de 58,4 milioane de lei) și Extinderea Stației 400 kV Cernavodă (contract 168/11.02.2019, în valoare de 11,5 milioane de lei).

Termenul de execuție este de 24 de luni de la data înscrisa în Ordinul de începere a lucrărilor.

Linia internă dintre Cernavodă și Stâlpu vizează consolidarea secțiunii transversale între coasta de vest a Mării Negre (estul României) și restul sistemului european, contribuind totodată la întărirea rețelei de transport al energiei electrice din România, la creșterea capacității de interconexiune dintre România și Bulgaria și la integrarea energiei eoliene din zona Dobrogei.

Noua linie de 400 kV va avea o lungime de circa 160 de kilometri, iar pentru punerea ei în funcţiune este necesară construirea Staţiei 400 kV Stâlpu şi extinderea staţiilor de 400 kV Cernavodă şi Gura Ialomiţei.

Traseul liniei proiectate va străbate teritoriul a trei judeţe: judeţul Constanța, Ialomiţa și Buzău, cu 22 de unităţi administrativ teritoriale: Cernavodă, Seimeni, Stelnica, Borduşani, Făcăeni, Vlădeni, Mihail Kogălniceanu, Gura Ialomiţei, Ţăndărei, Valea Ciorii, Scânteia, Griviţa, Miloşeşti, Padina, Pogoanele, Smeeni, Gherăseni, Costeşti, Stâlpu, Saligny, Fetești şi Luciu.

C.N.T.E.E. Transelectrica SA, București

Persoana de contact: Manager accesare fonduri europene – Iulia Simionescu