Editor de Bunuri

Comunicat privind tranzactionarea obligatiunilor emise de Transelectrica

                         Compania Naţională de Transport a Energiei Electrice Transelectrica SA informeaza ca joi, 16 ianuarie, ora 11.00  incepe tranzactionarea obligatiunilor, in urma avizului consultativ favorabil al Comisiei de Admitere la Tranzactionare si a aprobarii la tranzactionare de catre Consiliul Bursei.

Emisiunea de obligaţiuni corporative de 200 milioane lei are o maturitate de 5 ani şi o dobândă fixă de 6,1% pe an. Împrumutul este destinat în principal finanţarii investiţiilor, creşterii capacităţii de interconectare, extinderii şi consolidarii RET precum şi refinanţarii unor obligaţii financiare bilanţiere, în scopul optimizării structurii de finanţare şi diminuării riscurilor aferente fluctuaţiilor de cost şi devalorizarii monedei naţionale.  

                   Emisiunea a generat un interes deosebit , demonstrând  încrederea investitorilor în soliditatea modelului de business al companiei şi al planurilor de afaceri . Proiectele pe termen lung enuntate, care cuprind aspecte ce tin de cresterea continuă a valorii pentru acţionari,  planurile de dezvoltare prin investitii de anvergura cat si viziunea asupra performantelor financiare ale companiei sunt argumente intemeiate care stau  la baza deciziei de  finantare prin obligatiuni de pe piata de capital autohtona.

  Această emisiune de succes este începutul unei serii de astfel de instrumente, anunţate ca intenţie la 900 milioane lei, care nu exclude încă lansarea unor programe denominate şi în alte valute.

Transelectrica este listata pe piata de capital din 29 august 2006, fiind prima companie de profil care a ajuns la cota Bursei.

Stefan Doru- Bucataru, presedintele Directoratului Transelectrica a declarat: "Ţinta companiei este optimizarea costurilor directe şi indirecte cu finanţarea operaţiunilor şi a investiţiilor, reducerea riscului devalorizării valutare, îmbunătăţirea fluxurilor de numerar în scopul accelerării programelor de investiţii în modernizarea şi retehnologizarea echipamentelor.  Transelectrica face investiţii pe termen lung (atât ca durată de execuţie, cât şi ca durată de recuperare a investiţiei) în Sistemul Naţional de Transport, respectiv pentru modernizarea staţiilor şi reţelelor, precum şi pentru creşterea capacităţii de interconexiune cu ţările vecine. Am testat piaţa cu această primă emisiune de obligaţiuni în lei cu dobândă fixă pentru a ne putea optimiza strategia de finanţare pentru următorii ani".

Cresterea capacitatii  de interconectare  si participarea in proiectele  marilor magistrale europene de transport ale energie (care au sprijin in a fi realizate prin fonduri special create de Uniunea Europeana) sunt doar cateva dintre caile de actiune ale Transelectrica pentru a face fata provocarilor.Dezvoltarea şi modernizarea reţelei electrice de transport (RET), creşterea capacităţii de interconexiune cu ţările vecine şi participarea activă la procesele de interconectare a pieţelor de energie din Europa centrală şi de est sunt masuri ce urmaresc sa faca din Transelectrica un operator flexibil al retelei de electricitate, capabil sa faca fata noului context european de dezvoltare al pietei de energie electrica.

Transelectrica a fost primul succes inregistrat pe piata de capital , reprezentand un exemplu care a determinat sporirea increderii reciproce intre stat, investitori si Bursa.Transelectrica este operatorul sistemului naţional de transport al energiei, iar statul controlează prin Ministerul Finanţelor Publice 58,69% din acţiunile companiei. Fondul Proprietatea are 13,5% din acţiuni, iar SIF Oltenia deţine 6,85%. 


Editor de Bunuri

#hide the portlet