Editor de Bunuri

Cuplarea pietelor de energie electrica pentru ziua urmatoare Cehia-Slovacia-Ungaria-Romania a fost lansata cu succes in 19 noiembrie 2014

In data de 19 noiembrie 2014 a fost lansata cu succes cuplarea pietelor CZ-SK-HU-RO, integrand pietele de energie electrica pentru ziua urmatoare din Republica Ceha, Slovacia, Ungaria si Romania si inlocuind cuplarea pietelor CZ-SK-HU.

Toate partile implicate in proiect au bucuria de a anunta faptul ca alocarea implicita prin intermediul mecanismului de cuplare a pietelor a decurs fara niciun incident in prima zi de tranzactionare si toate procesele functioneaza conform planificarii.

Victor Ionescu, Director General OPCOM a declarat: "Acest succes reprezinta un mare pas inainte in vederea crearii Pietei interne europene de energie. Echipa proiectului nostru a muncit mult pentru realizarea cuplarii pietelor de energie electrica din cele patru tari. Administram acum o solutie compatibila cu tinta europeana care va aduce beneficii participantilor la piata din pietele cuplate".

"Lucram la obiectivul extinderii cu succes a cooperarii fructuoase dintre cele patru tari catre alte proiecte in legatura cu integrarea pietelor de energie electrica din regiunea Central - Est European in vederea realizarii obiectivului final de a avea  o piata unica europeana de energie electrica", a afirmat Gheorghe Visan, Membru al Directoratului Transelectrica.

Proiectul a inceput in august 2013 cu scopul extinderii cuplarii pietelor CZ-SK-HU catre Romania si implementarii solutiei PCR (Price Coupling of Regions - Cuplarea prin Pret al Regiunilor). Operatorii de transport si de sistem (CEPS, SEPS, MAVIR si Transelectrica) impreuna cu bursele de energie electrica (OTE, OKTE,HUPX si OPCOM) sustinute de autoritatile nationale de reglementare in domeniul energiei tuturor solutiilor necesare care sa asigure compatibilitatea tehnica si procedura 4M MC cu solutia tinta europeana care este implementata deja in alte regiuni europene cuplate. Cuplarea pietelor permite o mai mare eficienta a tranzactionarii si alocarii capacitatii de interconexiune, care ar trebui sa conduca la o mai mare securitate in alimentare, o lichiditate sporita si o volatilitate mai scazuta a pretului.

Comunicat de presa


Editor de Bunuri

#hide the portlet