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Evaluation of responses to the public consultation on the methodology for a 

list of standard products for balancing capacity for frequency restoration 

reserves and replacement reserves 
 

1 Introduction 

On 17 December 2019, all TSOs submitted to the Agency an ‘all TSOs’ methodology for a list 

of standard products for balancing capacity for frequency restoration reserves and replacement 

reserves in accordance with Article 25(2) of Commission Regulation (EU) 2017/2195 of 23 

November 2017 ’ (hereafter referred to as the ‘Proposal’). 

The Agency shall take a decision on the Proposal within six months of submission in 

accordance with Article 6(10) of the Regulation (EU) 2019/942 of the European Parliament and 

of the Council of 5 June 2019 establishing a European Union Agency for the Cooperation of 

Energy Regulators (‘Regulation (EU) 2019/942’).  

In order to take an informed decision, the Agency launched a public consultation on 19 February 

2020 inviting all interested parties to express their views on potential amendments of the 

Proposal. The closing date for comments was 10 March 2020. 

More specifically, the public consultation invited stakeholders to comment on the following 

aspects of the Proposal: 

(i) level of harmonisation for standard balancing capacity products; and 

(ii) other topics.  

2 Responses 

By the end of the consultation period, the Agency received responses from 14 respondents1. 

This evaluation paper summarises all received comments and responses to them. The table 

below is organised according to the consultation questions and provides the respective views 

from the respondents, as well as a response from the Agency clarifying the extent to which their 

comments were taken into account. 

                                                
 
1 One respondent asked to be treated confidentially and is therefore not listed here nor are the 

answers provided to the consultation. 
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Respondents’ views ACER views 

Question 1: Do you agree with the level of harmonisation for standard products for balancing capacity? If not please specify which aspects 

are missing in your opinion? 

14 respondents provided an answer to this question.  

4 respondents agree with the level of harmonisation (CEZ, 

Eurelectric, TRIMET, ENTSO-E). 

ACER agrees that at this stage the level of harmonisation seems sufficient but 

encourages TSOs to use the review process foreseen in Article 25(3) of the EB 

Regulation. During this review, any new developments should be addressed accordingly 

with amendments to this SPBC methodology to further increase the level of 

harmonisation and foster cross-border integration of balancing capacity markets.  

3 respondents commented on location of bid and expressed 

concern for aggregation, virtual power plants and in portfolio 

based systems (Energy Pool Développement SAS, MVM, 

EFET)  

 

 

 

 

 

 

1 respondent explains that location of bid shall only be used 

for congestion management and not as entry barrier to the 

market (Energy Pool Développement SAS) 

Article 25(5) of the EB Regulation requires that all bids shall be submitted with a 

‘location’. TSOs specified with their proposal that the smallest of LFC area or bidding 

zone shall be provided by the BSPs. In addition, more detailed locational information 

may be required in terms and conditions for BSPs pursuant to Article 18(5) of the EB 

Regulation. ACER clarified during the discussion with all TSOs that there is no intention 

to change existing rules in both unit based and portfolio based systems. The SPBC 

methodology is also in line with ACER Decisions No 02/03-2020. The implementation 

frameworks for aFRR and mFRR contain the same provisions for location as the SPBC 

methodology. For the reason of consistency and the clarification given by TSOs on the 

matter of location, ACER sees no need to make changes to the SPBC methodology.  

 

The specific rules, if this information can be used to deal with congestion in the 

balancing timeframe are out of scope of this SPBC methodology but ACER sees the 

possibility to include detailed rules in a proposal in accordance with Article 33 of the 

EB Regulation.  

2 respondents claim that defining a ‘resting period’ 

contradicts the definition of a firm balancing energy 

product (TIWAG, EnBW) 

Article 25(5)(d) of the EB Regulation requires that the list of standard balancing capacity 

products shall contain as characteristic the: minimum duration between the end of 

deactivation period and the following activation (or ‘resting period’). All TSOs proposed 

http://www.energy-regulator.eu/portal/page/portal/ACER_HOME
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Respondents’ views ACER views 

 

 

 

3 respondents commented on minimum duration between 

end of deactivation and following activation and did not 

agree that one default value shall be zero (Eurelectric, EDF, 

UFE) 

3 respondents also argue that for a future merger of 

balancing capacity cooperation this should be harmonised 

(UFE, Eurelectric, EDF) 

this characteristic and set values and ranges in the Annex 1 to the SPBC methodology. 

Therefore, the proposal is compliant with the EB Regulation.  

 

All TSOs consulted with existing and forming cooperation for balancing capacity 

exchange and included the findings in the SPBC methodology. That is why in addition 

to the fixed value of zero the possibility of a range was introduced for mFRR. For more 

information please see Recitals (36) and (37) of the present Decision. ACER agrees with 

the TSOs’ approach to consult with stakeholders when a balancing capacity cooperation 

is started and to reflect the outcome in the SPBC methodology. The review process 

foreseen in Article 25(3) of the EB Regulation will make sure that this approach will be 

followed in future as well. In addition, ACER thinks that a fixed value will better 

guarantee a merger of different cooperation for the exchange of balancing capacity, since 

there is less need for harmonisation. ACER agrees that a sufficient level of 

harmonisation is important for creating a level playing field.  

1 respondent wished to harmonise minimum duration of 

activation for mFRR and RR product (Eurelectric) 

The minimum duration of delivery period is included in Article 25(4) of the EB 

Regulation as a voluntary characteristic. Therefore, ACER sees no legal basis to request 

TSOs to include such a characteristic in this SPBC methodology.  

1 respondent asked that demand side response should not be 

restricted from the participation in balancing markets 

(Eurelectric) 

ACER agrees that balancing market rules should not discriminate participants from 

entering the market, which is why Article 3 of the EB Regulation asks for non-

discrimination. ACER does not see where the SPBC methodology contradicts this 

objective.  

1 respondent wished to include the activation time in the 

proposal (Illwerke vkw AG) 

The full activation time from Article 25(4) of the EB Regulation is one of the voluntary 

characteristics and therefore ACER has no competence to request TSOs to include this 

in the SPBC methodology. On the other hand, ACER thinks that this should be part of a 

proposal in accordance with Article 33 of the EB Regulation to give clear signals to the 

market.  

http://www.energy-regulator.eu/portal/page/portal/ACER_HOME
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Respondents’ views ACER views 

1 respondent points out that a maximum number of overall 

activations per delivery period could also be included 

because relevant (CBS)  

ACER sees no legal basis to request characteristics to be included in this SPBC 

methodology beyond the ones defined in Article 25(5) of the EB Regulation. TSOs 

should include further characteristics to increase liquidity in the market, which should 

be done with a proposal in accordance with Article 33 of the EB Regulation.  

2 respondents commented on additional characteristics and 

asked for deletion of the respective paragraph or at least that 

the additional characteristics should be harmonised within a 

balancing capacity cooperation (EnBW, TIWAG) 

1 respondent asked that additional characteristics should at 

least be consulted with stakeholders for transparency reasons 

(TRIMET) 

1 respondent does not agree that additional characteristics 

should be included in the proposal (EFET) 

The EB Regulation does not define an exhaustive list of characteristics and therefore 

TSOs have some discretion to define additional characteristics at national level. National 

terms and conditions, or a proposal in accordance with Article 33 of the EB Regulation, 

have to be consulted with stakeholders in accordance with Article 10 of the EB 

Regulation. In addition, all TSOs already proposed that additional characteristics shall 

be harmonised within a cooperation for the exchange of balancing capacity. For these 

reasons, ACER made changes to Article 5(3) of the Proposal to clarify the basis and 

process of the possibility for TSOs to define additional characteristics for standard 

balancing capacity products in the national terms and conditions for balancing, in line 

with the requirements from the EB Regulation. 

1 respondent emphasises to keep existing national products 

next to standard products if they are cost efficient (IFIEC)  

ACER has no competence when it comes to declaring specific products on national level 

but thinks that the requirements from Article 26 of the EB Regulation give sufficient 

flexibility at national level.  

1 respondent asked to change the price resolution to a lower 

level of 0,1 €/MW because this would be sufficient for BSPs 

(TRIMET) 

ACER agrees with the original TSO proposal on price resolution, which is in line with 

the price resolution for balancing energy. Consistency between the two products should 

be kept and currently, there is no proof that a higher or lower price resolution have an 

adverse effect on the clearing algorithm.  

1 respondent asked for possible linking of bids for balancing 

capacity but explains that: If ACER chooses to retain article 

5.3, it should be made clear that linking characteristics that 

are introduced for standard products for balancing energy 

should be prohibited for the respective standard product for 

balancing capacity. Balancing energy bids that originate 

ACER does not fully understand the point raised here, where on the one hand linking 

should be possible and on the other hand should be prohibited. However, ACER sees 

this as a voluntary feature, that TSOs could propose but there is no legal basis for ACER 

to request this feature to be included in the SPBC methodology.  

http://www.energy-regulator.eu/portal/page/portal/ACER_HOME
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Respondents’ views ACER views 

from pre-contracted balancing capacity bids must not contain 

any additional restrictions. (EFET) 

1 respondents recommends that bid divisibility should be 

harmonised because indivisible bids pose problems in the 

algorithm due to paradox rejection of bids (EFET) 

ACER sees no legal basis to harmonise the bid divisibility but ACER shares the concern 

that divisible and indivisible bids have different implications for the algorithm to clear 

a common market for balancing capacity. On the other hand, solutions exist for clearing 

a market with both divisible and indivisible bids.  

5 respondents commented on level playing field which is 

important for market participants from different countries 

when TSOs have a cross-border cooperation (IFIEC, Energy 

Pool Développement SAS, Eurelectric, EDF, UFE)  

ACER agrees that a level playing field is important for the balancing capacity market, 

especially once it operates across bidding zone borders. However, the detailed market 

design should be included in a proposal in accordance with Article 33 of the EB 

Regulation and therefore is out of scope. With such a proposal, TSOs should comply 

with the objectives set in Article 3 of the EB Regulation. ACER has no competence 

beyond approving this SPBC methodology. Currently, ACER sees no problems for the 

level-playing field with the standard products as proposed in this SPBC.  

Question 2: If you would like to comment on other topics please indicate clearly the related Article, paragraph and sub-paragraph of the SPBC 

proposal and add a sufficient explanation. 

8 respondents provided an answer to this question.   

4 respondents commented on location of bid and expressed 

concern that in portfolio based systems information beyond 

the LFC area or bidding zone cannot be provided to the TSO 

(CEZ, Eurelectric, EDF, UFE) 

Please see answer above on the same topic. 

5 respondents commented on direct mFRR and asked for a 

clarification (CEZ, Eurelectric, EnBW, TIWAG, EDF) 

 

 

 

ACER agrees that a clarification is needed to specify that indeed the procured standard 

product for balancing capacity must be able to deliver an mFRR standard product for 

balancing energy with direct activation for the purpose of restoring frequency within the 

Time to Restore Frequency. ACER included this clarification in the new recital 9 in the 

SPBC methodology.  

 

http://www.energy-regulator.eu/portal/page/portal/ACER_HOME
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Respondents’ views ACER views 

3 respondents asked that both direct and scheduled mFRR 

should be possible for balancing capacity bids (EnBW, 

TIWAG, EDF) 

Taking the above explanation into account, ACER could not extend the SPBC 

methodology to also include scheduled mFRR.   

4 respondents asked for possible linking of bids (CEZ, 

Eurelectric, EDF, UFE) 

 

2 respondents asked that in case of co-optimised allocation 

of cross-border capacity, it must be ensured that there is a 

possibility to link bids between balancing capacity market 

and energy market (Eurelectric, EDF) 

ACER would like to point out that any possibilities to link bids are a voluntary feature 

to be included. Therefore, ACER has no legal basis to include this feature.  

 

On the process for co-optimised allocation of cross-zonal capacity it should be noted 

that in parallel ACER is handling the respective proposal and would like to point out 

that the discussion has to be followed there and not in the scope of this SPBC 

methodology.  

1 respondent did not agree with cross-zonal capacity 

allocation for balancing capacity (EFET) 

ACER thinks that the EB Regulation gives a clear legal basis for different methodologies 

(see Articles 40 to 42), that allow cross-zonal capacity to be allocated for balancing 

capacity. Once these methodologies are approved, the respective allocation can be used 

but this is out of scope of the SPBC methodology.  

3 respondents asked to clarify cooperation between self and 

central dispatch TSOs (CEZ, Eurelectric, EFET) 

ACER agrees that more detail would be needed to explain, how this should work. ACER 

thinks that the respective cooperation (if founded) shall explain the details in the relevant 

proposals. Once a cooperation is established, TSOs of both systems should explain the 

details in a proposal in accordance with Article 33 of the EB Regulation.  

http://www.energy-regulator.eu/portal/page/portal/ACER_HOME
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Respondents’ views ACER views 

3 respondents asked to clarify the implementation (CEZ, 

Eurelectric, ENTSO-E) 

2 respondents further argued that there is nothing to 

implement (CEZ, Eurelectric)  

 

 

2 respondents asked that it should be clarified that standard 

balancing capacity cooperation starts only after we have 

balancing energy cooperation in place (CEZ, Eurelectric)  

 

 

 

1 respondent asked for sufficient time to implement the 

SPBC methodology (ENTSO-E) 

ACER agrees that the implementation is not sufficiently clear and therefore made 

changes in the SPBC methodology. The new recital 10 clarifies that: The application 

and implementation of this SPBC methodology is mandatory for all TSOs that intend to 

use standard balancing capacity products for frequency restoration reserves and 

replacement reserves or to exchange balancing capacity in accordance with Article 33 

of the EB Regulation.  

ACER sees no legal requirement that standard balancing energy products can only be 

provided from standard balancing capacity products. The conversion rules in Article 

26(1)(d) of the EB Regulation and the possibility for free bids (no contract for balancing 

capacity) are alternatives, provided for in the EB Regulation if a TSO does not have 

standard balancing capacity products. 

 

In Article 6 of the proposal, ACER gave TSOs 18 months for implementation. 

2 respondents asked that it should be clarified that a TSO can 

only be in one cooperation per product (CEZ, Eurelectric) 

Currently, ACER does not see a risk of multiple cooperation for balancing capacity 

because only two initiatives are known. In addition, ACER does not see a legal basis to 

prohibit that TSOs can purchase balancing capacity from different cooperation as long 

as TSOs comply with the objectives set in Article 3 of the EB Regulation.  

1 respondent thinks that in order to guarantee a level playing 

field between BPS of different countries also the 

prequalification processes or TSO-BSP settlement should be 

harmonised (EFET) 

ACER agrees that a level playing field is important for the balancing capacity market, 

especially once it operates across bidding zone borders. The prequalification is out of 

scope of this SPBC methodology because the rules from the SO Regulation apply. The 

TSO-BSP settlement for a common market should be included and harmonised in a 

proposal in accordance with Article 33 of the EB Regulation and therefore is also out of 

scope of this SPBC methodology.  

 

  

http://www.energy-regulator.eu/portal/page/portal/ACER_HOME
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3 List of respondents2 

Organisation Type 

CBS- Centrica Business Solutions Energy company 

CEZ, a.s. Energy company 

EDF SA Energy company 

EFET - European Federation of Energy Traders Association 

EnBW Energy company 

Energy Pool Développement SAS Energy company 

ENTSO-E Association 

Eurelectric Association 

IFIEC Europe Association 

Illwerke vkw AG Energy company 

MVM Partner Ltd. Energy company 

RWE supply and trading Energy company 

UFE- Union of the French Electricity Industry Association 

TIWAG-Tiroler Wasserkraft AG Energy company 

TRIMET Aluminium SE Energy company 

 

                                                
 
2The author of the confidential answer is not listed. 
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