Editor de Bunuri

COMUNICAT DE PRESA - Operatorii nominalizați ai Pieței de Energie Electrică și Operatorii de Transport și Sistem confirmă pornirea cu succes a celei de a doua lansări a SIDC

Proiectele europene de cuplare intrazilincă unică (SIDC) confirmă a 2-a etapă de lansare. Creșteri semnifictive de volume au fost raportate în toate cele 7 țări care s-au alăturat cuplării SIDC săptămâna trecută. Tranzacționarea paneuropeană se desfășoară acum în 21 de țări cuplate prin SIDC. Sistemul funcționează bine.
 
Operatorii nominalizați ai Pieței de Energie Electrică (NEMO) și Operatorii de Transport și Sistem (OTS) confirmă pornirea cu succes a celei de a doua lansări a SIDC (cunoscută anterior ca XBID). În primele două ore după pornirea tranzacționării transfrontieră pe 19 noiembrie OTE, NEMO ceh, a raportat că peste 1.000 de tranzacții au fost finalizate pentru livrare pe 20 noiembrie. NEMO croat, CROPEX, a înregistrat tranzacții ale participanților la piață în 16 țări diferite, inclusiv Norvegia și Spania. HUPX, NEMO ungar, a raportat o creștere a volumelor tranzacționate de aproape 14 ori în cinci zile după lansare, în comparațiee cu cele cinci zile dinaintea lansării. În Bulgaria IBEX afirmă că numărul mediu de tranzacții s-a dublat de la lansare iar OPCOM, NEMO român, declară, de asemenea, aproximativ dublarea volumelor tranzacționate și a numărului de tranzacții. În Slovenia BSP Southpool a afirmat că în perioada dinaintea lansării, în comparație cu același interval din 2018, a constatat o creștere de opt ori a volumului tranzacționat (11.672 MWh în comparație cu 1.425 MWh). Între timp în Polonia TGE a realizat o medie zilnică de peste 2.000 MWh de la lansare, ceea ce înseamnă o creștere de peste nouă ori în comparație cu media zilnică de 212 MWh a pieței intrazilnice în 2018.
 
 
Făcând un alt pas important spre extinderea pieței unice europene intrazilnice integrate, lansarea cu succes a SIDC a extins tranzacționarea neîntreruptă a energiei electrice în următoarele țări: Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Slovenia. Acestea s-au alăturat țărilor care deja operează SIDC: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Olanda, Portugalia, Spania și Suedia. A 3-a etapă a extinderii este prevăzută spre sfârșitul anului 2020. 
 
Soluția SIDC are la bază un sistem IT comun cu un ghid de comenzi repartizat (SOB), un modul de management al capacității (CMM) și un modul de transmisie (SM). Acesta permite comenzile introduse de participanții la piață pentru o corelare permanentă dintr-o zonă de ofertare care să se potrivească unor comenzi transmise în mod similar de participanții la piață din altă zonă de ofertare din cadrul proiectului, atât timp cât este disponibilă capacitatea de transport. Soluția intrazilnică susține atât alocarea explicită pe granița croato-slovenă și pe cea franco-germană (așa cum au solicitat Autoritățile Naționale de Reglementare respective, ANR) cât și tranzacționare implicită. Aceasta este conformă cu modelul țintă al UE pentru o piață intrazilnică integrată.  
 
 
Cuplarea intrazilnică a întregii Europe este o componentă-cheie pentru finalizarea pieței interne europene de energie. Odată cu integrarea crescândă a producerii intermitente în mixul de producție european, piețele intrazilnice conectate prin tranzacții transfrontieră constituie un instrument tot mai important pentru participanții la piață, spre a păstra un echilibru al tuturor pozițiilor. Scopul inițiativei SIDC este acela de a crește eficiența globală a tranzacționării intrazilnice. 

Editor de Bunuri

#hide the portlet