Editor de Bunuri

Operator al pietei de echilibrare - Piata angro de energie din Romania

Orice discutie referitoare la piata de energie electrica trebuie sa se desfasoare in contextul cerintelor definitorii ale conceptului economic al acestuia si ale caracterului general si esential pe care il prezinta energia electrica.

Piata energiei electrice este un concept economic avand un continut complex si care exprima totalitatea tranzactiilor de vanzare – cumparare perfectate intr – un spatiu geografic determinat. Ea are ca functie principala corelarea, (prin intermediul cererii si al ofertei) cu concretizarea contractelor de vanzare – cumparare, a productiei cu consumul.

Romania si-a asumat decizia de a liberaliza piata energiei electrice, considerand ca siguranta in alimentarea consumatorilor si implicit a sistemului energetic va creste odata cu dezvoltarea unei piete de energie electrica coerenta, in care participantii sa poata beneficia de avantajele mediului concurential. In vederea aderarii la UE, sectorul energiei electrice din Romania trebuie nu doar sa se conformeze directivelor si rezolutiilor comunitare, dar trebuie si sa intreprinda actiuni, sa se organizeze, sa creeze si sa aplice proceduri si un cadru legislativ  si de reglementare armonizate care sa conduca la rezultatele prevazute de aceste directive.

Avantajele mediului concurential au in vedere, in principal, competitia directa pentru castigarea, mentinerea si extinderea segmentului de piata, managementul efficient al costurilor, formarea libera a preturilor si nu in ultimul rand furnizarea de stimulente in vederea reducerii costurilor si a utilizarii eficiente a resurselor. Introducerea competitiei in activitatile care nu comporta specificul de monopol natural (producerea si  furnizarea energiei electrice) este benefica, fiind necesar a se asigura reguli clare privind aranjamentele comerciale, drepturile si indatoririle competitorilor, mecanismele de tranzactionare si de stabilire a drepturilor de incasare si a obligatiilor de plata.

Pentru a face piata concurentiala functionala trebuie asigurate principiile, regulile, aranjamentele comerciale, mecanismele, metodologiile de tarifare, drepurile si responsabilitatiile pentru segmentele de monopol natural, astfel incat imposibilitatea exercitarii competitiei in anumite segmente ale pietei sa nu afecteze raporturile concurentiale ale celorlalte segmente.

Piata a intrat intr-o transformare profunda care continua si astazi, intregul process derulandu-se pe urmatoarele coordonate principale:

  • Crearea unei piete a energiei electrice bazata pe principiile transparentei, nediscriminarii si obiectivitatii
  • Crearea si aducerea la functionare deplina a Autoritatii Nationale de Regelmentare in domeniul Energiei (ANRE)
  • Introducerea competitiei in producerea energiei elecrice si furnizarea energiei electrice
  • Introducerea unui sistem de autorizare si licentiere na noilor participanti la piata de energie electrica
  • Garantarea accesului liber, reglementat al tertilor la retelele electrice

Integrarea Pietei de Energie Electrica din Romania in Piata Unica Europeana de Energie Electrica a determinat Reforma Pietei de Energie Electrica din Romania astfel: Piata Obligatorie a devenit Piata Voluntara; Piata cu o Zi Inainte in Piata pentru Ziua Urmatoare si Piata de Echilibrare in timp real; Servicii de Sistem reglementate s-au transformat in Procurarea Serviciilor de Sistem prin mecanisme de piata; Ofertarea Unilaterala in Ofertare Bilaterala; Programa centralizata in Autoprogramare; Dezechilibrul nu era penalizat acum este penalizat; Comunicarea cu ajutorul e-mail-ului a fost inlocuita cu Platforme de tranzactionare moderne, compatibile cu platformele burselor de energie din Europa.

Vechiul mecanism de tranzactionare

Avantaje

  • Mecanisme de ofertare simple;
  • Prognoza totala pentru intregul consum intern implica abateri mai mici fata de consumul real in raport cu cumul de prognoze

Dificultati de operare

  • Probleme la stabilirea unui program fezabil de functionare a unitatilor dispecerizabile termoenergetice => se aplica un mecanism de evitare a pornirilor – opririlor de scurta durata;
  • Probleme la realizarea progrmului de functionare a unitatilor dispecerizabile in situatii hidrologice deosebite;
  • Probleme la asigurarea necesarului de servicii tehnologice de system;
  • Rezolvarea restrictiilor de retea necesita a doua rulare pentru stabilirea programului de functionare a unitatilor dispecerizabile.

Noul mecanism de tranzactionare

Avantaje

  • Flexibilitate crescuta a ofertelor (portofoliu);
  • Alocarea "pro rata" intre ofertele cu acelasi pret, la pretul de inchidere al pietei;
  • Autoprogramarea producatorilor;

Nu se iau in considerare restrictiile tehnice si congestiile de retea

Provocari in implementare

  • Mecanisme, terminologie si platforme noi => eforturi pentru instruire si implementare pentru participanti
  • Doua piete cu mecanisme si platforme diferite PZU(voluntara) si PE(obligatorie) care presupun complexitate crescuta in procesul de ofertare, managementul si corelarea ofertelor, stabilirea unor fluxuri de informatii suplimentare , aplicarea unui sistem de penalitati in cadrul dezechilibrelor

In Romania  Piata de Energie Elecrica a fost deschisa gradual, incepand cu anul 2001. Incepand cu 1 ianuarie 2005 gradul de deschidere al Pietei de Energie Electrica este de 55% urmand ca in anul 2007 sa fie de 100%.