Asset Publisher

COMUNICAT DE PRESA - Inaugurare LEA 400 kV de interconexiune Resita - Pancevo

Reșița, 16  mai 2018

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Transelectrica a inaugurat Linia Electrică Aeriană (LEA) 400 kV de interconexiune Reșița (România)-Pancevo (Serbia), cu o investiție de peste 80 de milioane de lei, 100% românească

 

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a inaugurat marți, 15 mai 2018, Linia Electrică Aeriană 400 kV de interconexiune Reșița (România) – Pancevo (Serbia), în cadrul unei ceremonii organizate la Reșița, în prezența oficialităților locale, a conducerilor celor doi operatori de transport și sistem, din România și respectiv din Serbia, și a reprezentanților companiilor contractoare și colaboratoare. Investiția este în valoare de 81,5 milioane de lei și este realizată integral  de companii românești, de la proiectant la executant și consultant.

LEA 400 kV Reşiţa – Pancevo este proiectată de Institutul de Studii şi Proiectări Energetice, iar lucrările au fost executate de ELECTROMONTAJ SA, având ca subcontractori: EMFOR Montaj SA, TERRASOND SRL, ICEMENERG SA, Politehnica București, ARC VISION SRL. Consultantul proiectului a fost ROENG T.E.C. De asemenea, proiectul a beneficiat de suportul susținut și de implicarea tuturor autorităților locale din județul Caraș-Severin și din județul Timiș.

LEA 400 kV Reșița-Pancevo este un proiect de interes comun, parte din "Mid Continental East Corridor", iar unul dintre rolurile sale principale este acela de a întări sistemul electroenergetic național și pe cel sud-est european. Realizarea LEA 400 kV Reșița-Pancevo va permite eliminarea congestiilor majore în zona celor doua sisteme electroenergetice, românesc și sârbesc, precum și creșterea capacității de transfer între România și Serbia și în toată zona de sud-est a Europei. Prin realizarea acestei investiții, România își va atinge ținta europeană obligatorie de interconectivitate de 10% pentru anul 2020.

"Aș vrea să vă asigur că efortul investițional al Companiei va continua într-un ritm susținut în perioada următoare. Suntem încurajați de faptul că, așa cum arată statistica în ceea ce privește economia din România, în 2017 profitul în segmentul cu capital românesc este de 1,9 ori mai mare decât în cel al segmentului cu capital străin. Credem cu putere că putem face progrese și mai importante", a declarat Gheorghe Olteanu, președintele Consiliului de Supraveghere al CNTEE Transelectrica SA.

La rândul său, Directorul General Executiv al Transelectrica, Adrian Constantin Rusu, a subliniat faptul că realizarea LEA 400 kV de interconexiune Reșița-Pancevo este doar o primă parte a unei serii de investiții ale Companiei. "Este foarte important de spus că realizarea LEA Reșița-Pancevo este o etapă cu ștafetă. În toate sucursalele Companiei există un efort investițional susținut. Urmează proiecte la fel de mari și de importante: tocmai a fost deblocat proiectul LEA Oradea-Bekescsaba; avem în lucru LEA Gutinaș-Smârdan; acum câteva săptămâni am semnat contractul de finanțare cu Comisia Europeană pentru LEA Cernavodă-Stâlpu. Avem în față proiecte provocatoare și cel puțin la fel de importante ca linia Reșița-Pancevo. Transelectrica este o companie cu o capacitate extraordinară, cu o resursa umană excepțională pe care ne propunem să o valorificăm și să transformăm această companie strategică la nivel național într-un fanion al energeticii românești", a declarat Adrian Constantin Rusu, Directorul General Executiv al Transelectrica.

La festivitatea de inaugurare a participat și directorul general al EMS, operatorul de transport și sistem din Serbia, Jelena Matejić.

"Linia Reșia-Pancevo a fost pentru noi cel mai important proiect din ultimii 10 ani. Ne-am alăturat de la început ideii de a realiza acest proiect important, iar în toată perioada am avut o colaborare de succes, bazată pe un sprijin reciproc permanent. Împreună am reușit să energizăm această linie. Sperăm ca în viitor să colaborăm și mai mult, noi suntem în mod tradițional deschiși la cooperarea cu România", a transmis Jelena Matejić, directorul general EMS.

La ceremonia de inaugurare a liniei de interconexiune Reșița-Pancevo au participat: președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu; subprefectului județului Caraș-Severin, Cătălin Hogea; primarii celor 11 localități traversate de linia electrică aeriană; conducerea CNTEE Transelectrica SA – Consiliu de Supraveghere și Directorat, precum și specialiști din managementul executiv și Sucursale de Transport; conducerea operatorului de transport și de sistem din Serbia EMS, Directorul General Jelena Matejić și Directorul de Investiții EMS Nadica Stojanović; cât și reprezentanți ai companiilor contractoare și colaboratoare.

Informații tehnice

Porţiunea de pe teritoriul României a LEA 400 kV Reşiţa – Pancevo, finalizată la 30 martie 2018, este realizată în varianta dublu circuit şi traversează 11 localităţi din judeţul Caraş-Severin: municipiul Reşiţa, comunele Ezeriş, Lupac, Dognecea, Goruia, Ticvaniu Mare, Berlişte, Ciudanoviţa, Grădinari, Vărădia şi Vrani.

LEA 400 kV Reşiţa - Pancevo are o lungime pe teritoriul României de 63 de kilometri şi un număr de 206 stâlpi. Lungimea liniei pe teritoriul Serbiei este de 68 de kilometri. Lucrările pentru construcția liniei au început în octombrie 2014.

Transelectrica este Operatorul de Transport și de Sistem din România, care gestionează, operează, întreține, modernizează și dezvoltă rețeaua de transport care cuprinde 81 stații electrice de transformare, cu o capacitate de circa 38.000 MVA și 8.834,4 km de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV și 750 kV, aflate în gestiunea a 8 sucursale de transport.

Biroul Reprezentare, Relații Publice și Relația cu Mass-Media


Asset Publisher

#hide the portlet